Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Τι κάνει μια σχέση ευτυχισμένη;

Δεκάδες επιστημονικές έρευνες φέρνουν στο φως τι κάνουν με το σύντροφό τους οι ευτυχισμένοι άνθρωποι!
Κάθε σχέση είναι διαφορετική. Ακριβώς όπως δεν υπάρχουν δύο απολύτως όμοιοι άνθρωποι, έτσι δεν μπορεί να υπάρξουν και δύο ακριβώς ίδιες σχέσεις. Όμως, όσο διαφορετικές κι αν είναι οι ανάγκες, οι επιθυμίες και οι στόχοι κάθε σχέσης, όλοι μας αναζητάμε το ίδιο πράγμα από την επαφή μας με το σύντροφό μας: να είμαστε ευτυχισμένοι. Η ομάδα του happify.com συγκέντρωσε τα αποτελέσματα από δεκάδες επιστημονικές έρευνες ψυχολόγων και νευροεπιστημόνων και αποκαλύπτει με μια όμορφη εικονογράφηση πώς μπορούμε να βάλουμε τα θεμέλια για μια ευτυχισμένη σχέση!

·         Τα ευτυχισμένα ζευγάρια εξισορροπούν κάθε 1 αρνητικό περιστατικό (τσακωμός, κακή επικοινωνία κ.λπ.) με 5 θετικά. Αντίθετα, όσα ζευγάρια τελικά κατέληξαν σε χωρισμό για κάθε 1 αρνητικό περιστατικό είχαν μόλις 0,8 θετικά.

·         Ο πιο σημαντικός παράγοντας για το αν ένα ζευγάρι νιώθει ικανοποιημένο από το σεξ, το φλερτ και το πάθος είναι κατά 70% η ποιότητα της φιλίας μεταξύ τους.


·         Τα ζευγάρια που είναι ευτυχισμένα περνούν μαζί 5 επιπλέον ώρες την εβδομάδα.

·         Μερικές μικρές θετικές κινήσεις μέσα στην καθημερινότητα, που μας δένουν με το σύντροφό μας, είναι: να κάνουμε μια φιλοφρόνηση ή κάτι όμορφο για εκείνον, να του δείχνουμε ότι εκτιμάμε όσα (μικρά ή μεγάλα) έχει κάνει εκείνος για εμάς και να μοιραζόμαστε όμορφες κοινές αναμνήσεις.

·         Τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια κάνουν σεξ 2-3 φορές την εβδομάδα, εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας κατά 55%, ενώ ακόμα και η 1 φορά σεξ την εβδομάδα αυξάνει την ευτυχία κατά 44%.

·         Δείχνουν ενδιαφέρον για τα μικρά ή μεγαλύτερα επιτεύγματα του συντρόφου τους. Δείχνουν ενθουσιασμό, κάνουν ερωτήσεις, επιβραβεύουν…

·         Κάνουν καινούρια πράγματα μαζί.

·         Μοιράζονται κοινές εμπειρίες: βγαίνουν για δείπνο ή βόλτα μαζί, πηγαίνουν ταξίδια, μαγειρεύουν παρέα…

·         Εμπνέουν ο ένας τον άλλο να βγάζει τον καλύτερό του εαυτό.

·         Όταν παρέα με το σύντροφό μας θυμόμαστε περασμένες στιγμές γεμάτες γέλιο, αυξάνουμε περισσότερο τα επίπεδα ικανοποίησής μας από τη σχέση από ό,τι όταν θυμόμαστε απλώς θετικές στιγμές.

·         Όταν τα ευτυχισμένα ζευγάρια τσακώνονται, διώχνουν την ένταση με χιούμορ, τρυφερότητα και τονίζοντας κάποια σημεία που έθιξε ο σύντροφός τους. Τα λιγότερο ευτυχισμένα ζευγάρια σε έναν καβγά κριτικάρουν και προσβάλλουν τον άλλο και λειτουργούν αμυντικά.

·         Στο γάμο, η ευτυχία ανεβαίνει κατακόρυφα τα δύο πρώτα χρόνια και μετά επιστρέφει στα προηγούμενα επίπεδα. Με τον ερχομό του πρώτου παιδιού και μέχρι να ξεκινήσει το σχολείο, συνήθως μειώνεται η ικανοποίηση που λαμβάνουμε από τη σχέση, αλλά όταν μεγαλώσουν τα παιδιά τα επίπεδα ευτυχία ανεβαίνουν ξανά!



Αναδημοσιεύτηκε στο queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου