Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Τι λέει η γλώσσα του σώματός σου για την αυτοπεποίθησή σου;

5 μαθήματα από τα supermodels για να στέλνεις τα σωστά μηνύματα!

Θα ήθελες να μπορούσες να μπαίνεις σε ένα χώρο και να τραβάς τα βλέμματα, εκπέμποντας γύρω σου κύματα αυτοπεποίθησης και σιγουριάς;  Να εμφανίζεσαι για συνέντευξη δουλειάς ή πρώτο ραντεβού και να περνάς το μήνυμα «εγώ είμαι ο άνθρωπός σου»; Η γλώσσα του σώματος, αν τη χρησιμοποιείς σωστά, μπορεί να σε κάνει να το καταφέρεις!

Ο  δρ  Albert Mehrabian, καθηγητής ψυχολογίας στο UCLA, διάσημος για τις δημοσιεύσεις του πάνω στη γλώσσα του σώματος, έχει αποδείξει ότι το τι μήνυμα περνάμε στους άλλους εξαρτάται περισσότερο από τα σήματα που στέλνουμε με το ίδιο μας το σώμα (55%) και λιγότερο από τα λόγια μας (7%) και τον τόνο της φωνής μας (38%).

Διάφορες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως εμείς οι γυναίκες πιάνουμε ευκολότερα τα σήματα που στέλνουν όλοι οι άνθρωποι ακόμα και όταν δεν μιλούν: ειδικές μαγνητικές τομογραφίες αποκαλύπτουν πως όταν αποκωδικοποιούμε τη συμπεριφορά των άλλων, οι γυναίκες χρησιμοποιούμε 14-16 περιοχές του εγκεφάλου μας, ενώ στους άντρες ενεργοποιούνται μόλις 4-6 εγκεφαλικές περιοχές. Κανένας άντρας όμως δεν μένει ασυγκίνητος μπροστά σε μια γυναίκα που όλη της η συμπεριφορά μαρτυρά πως η ίδια πιστεύει στον εαυτό της. Αν θέλεις λοιπόν να αποπνέεις έναν αέρα εμπιστοσύνης στον εαυτό σου, σιγουριάς και θάρρους, δεν έχεις παρά να μάθεις από τους καλύτερους: τα μοντέλα!

5 TIPS & TRICKS ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΣΑΡΕΛΑ

1.       Εκπέμπεις ό,τι αισθάνεσαι
Η Naomi Campbell το έχει πει με τον καλύτερο τρόπο: όταν αισθάνεσαι φόβο, έλκεις αυτό που φοβάσαι. Έχει πει όμως και κάτι άλλο: «θάρρος είναι να κοιτάζεις κατάματα το φόβο σου και να του λες: “εξαφανίσου από το δρόμο μου, έχω άλλα πράγματα να ασχοληθώ”». Αν εσύ η ίδια νιώθεις άβολα, αμήχανα και ανασφαλής, δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να μην καθρεφτίζεται στη γλώσσα του σώματός σου – και αυτή την αντανάκλαση σίγουρα τη βλέπει και ο τύπος απέναντι στο μπαρ που ονειρεύεσαι να σε κεράσει ένα ποτό.  Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να νιώθεις εσύ καλά με τον εαυτό σου και αυτό θα βγει και προς τα έξω. Σε δεύτερη φάση, παρατήρησε πώς στέκονται τα μοντέλα και αντίγραψέ τα: προτίμησε να έχεις τα χέρια σου ελεύθερα (ποτέ σταυρωμένα μπροστά στο στήθος ή στις τσέπες) ή ακούμπησέ τα απαλά στη μέση.


Τα μοντέλα πολλές φορές βάζουν τα χέρια στις τσέπες, αλλά μην ξεχνάς ότι ο σκοπός τους είναι να αναδείξουν τα κομμάτια που φορούν, όχι τον εαυτό τους.


2.       Δώσε βάση στη στάση του σώματος
Είτε στέκεσαι είτε κάθεσαι, ίσιωσε την πλάτη. Τα μοντέλα μπορεί να γέρνουν ελαφρά ή να ακουμπούν χαλαρά σε ένα από τα props της φωτογράφισης, αλλά ποτέ δεν καμπουριάζουν. Όταν καμπουριάζουμε εκπέμπουμε το μήνυμα ότι αυτό που ακούμε δεν μας ενδιαφέρει και αυτό που λέμε δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε. Επίσης, το να κάθεσαι σταυροπόδι μπορεί να είναι σέξι, αλλά αν παράλληλα σταυρώνεις και τα χέρια αυτό δείχνει επιφυλακτικότητα αντί για αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

3.       Προσοχή στα χέρια
Ακόμα και στις φωτογραφίες από τα backstage, ο φακός του φωτογράφου δεν θα πιάσει ποτέ ένα κορίτσι της μόδας να τρώει τα νύχια του, να παίζει με τα μαλλιά του ή να χτυπάει νευρικά το πινέλο της πούδρας… Αν θέλεις να εκπέμπεις ηρεμία και σιγουριά, φρόντισε όσο νευρική κι αν είσαι, είτε στο ραντεβού είτε στο interview για τη δουλειά, τα χέρια σου να μην προδίδουν αυτή τη νευρικότητα.

4.       Το πού στέκεσαι έχει σημασία
Ακόμα κι όταν τα μοντέλα περπατούν ή στέκονται δυο δυο στην πασαρέλα, δεν βρίσκονται ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά το ένα από το άλλο. Αν στέκεσαι πολύ μακριά από την υπόλοιπη παρέα, αυτόματα περνάς το μήνυμα ότι δεν θέλεις και πολύ να συμμετέχεις σε ό,τι κι αν συμβαίνει. Αντίθετα, σε όλες μας έχει συμβεί να βγούμε πρώτο ραντεβού και ο τύπος να φέρει το σκαμπό του μπαρ σε απόσταση αναπνοής από το δικό μας. Μάλλον δεν ήταν και η καλύτερη κίνηση για τις πρώτες στιγμές που δεν έχουμε ακόμα αρκετή οικειότητα με τον άλλο…

5.       Κράτα το κεφάλι ψηλά
Κανένα μοντέλο δεν διασχίζει την πασαρέλα με σκυφτό το κεφάλι. Αυτή η στάση προδίδει χαμηλή αυτοπεποίθηση, ανασφάλεια, ντροπή, άσχημη διάθεση… Βγάλε τα μαλλιά από το πρόσωπο και τέντωσε το λαιμό. Θέλεις να εκπέμπεις δυναμισμό, θάρρος και σιγουριά, όχι φόβο και η στάση του σώματός μας μιλάει πιο δυνατά ακόμα κι από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε!



Μπορείς να διαβάσεις το blogpost και στο queen.gr!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου