Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Φίλοι που μας «ανεβάζουν» ή που μας «ρουφάνε» την ενέργεια; Ένα application κάνει… το ξεκαθάρισμα!

Είναι άραγε αξιολύπητο ή χρήσιμο το να περιμένουμε από το κινητό μας να μας «μιλήσει» για τις σχέσεις μας με τους άλλους;
Πάνε χρόνια που τα applications για το κινητό μας περιορίζονταν στο να μετρούν πόσα χιλιόμετρα έχουμε τρέξει ή στο να εντοπίζουν ποιοι φίλοι μας βρίσκονται σε απόσταση μερικών μέτρων από το καφέ που καθόμαστε. Πλέον, υπάρχουν άπειρες εφαρμογές που έχουν σαν στόχο να μας βοηθούν όσον αφορά την ψυχολογία μας (θυμήσου το Mood Meter του πανεπιστημίου Yale που «χτίζει» τη συναισθηματική μας νοημοσύνη βοηθώντας μας να αναγνωρίζουμε καλύτερα τα συναισθήματά μας ή τα Vision Boards που μας θυμίζουν να μην εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας). Πριν από λίγο καιρό δύο ερευνητές λάνσαραν ένα νέο application που μπορεί να μας αποκαλύψει ποιοι από τους φίλους και τους γνωστούς μας μας γεμίζουν θετική ενέργεια και ποιοι κάνουν το εντελώς αντίθετο, μεταδίδοντάς μας τον αρνητισμό τους.

Οι Lauren McCarthy και Kyle McDonald δημιούργησαν το pplkpr (προφέρεται «people keeper»), το οποίο μάλιστα δοκίμασαν στους φοιτητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Carnegie Mellon University. Μέσω Bluetooth, το κινητό μας συνδέεται με ένα ειδικό βραχιόλι το οποίο φοράμε στον καρπό μας και μετρά τους παλμούς της καρδιάς μας και τις αλλαγές σε αυτούς, ανάλογα με τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους με τους οποίους βρισκόμαστε. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η εφαρμογή, εντοπίζει πότε νιώθουμε θετικά συναισθήματα (χαρά, ενθουσιασμό κ.λπ.), αλλά και αρνητικά (άγχος, θυμό κ.ά.) και μας λέει ποιοι από τους φίλους μας μας κάνουν όντως να νιώθουμε καλύτερα και ποιους μάλλον χρειάζεται να αποφεύγουμε.



Ακόμα όμως κι αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό wristband, η εφαρμογή λειτουργεί, απλώς όχι αυτόματα: αντί να καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς η ίδια η εφαρμογή, εισάγουμε εμείς τα στοιχεία, ενημερώνοντας το λογισμικό πότε, για παράδειγμα, σε μια συνάντηση νιώθουμε φόβο, πότε βαριόμαστε κ.λπ…

Έχουμε γίνει άραγε τόσο τεμπέληδες ώστε να περιμένουμε από το κινητό μας να πει πότε νιώθουμε και τι ή ποιες σχέσεις μας πηγαίνουν καλά και ποιες όχι; Στην επίσημη ιστοσελίδα της εφαρμογής, οι δημιουργοί της τη λανσάρουν (ελπίζουμε) με ισχυρές δόσεις χιούμορ ως «ένα app το οποίοι παρακολουθεί, αναλύει και διαχειρίζεται αυτόματα τις σχέσεις μας. Το pplkpr καταγράφει τις σωματικές και συναισθηματικές μας αντιδράσεις όταν ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους και βελτιστοποιεί την κοινωνική μας ζωή ανάλογα με τα δεδομένα». Όσο μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτόμαστε και να αναλύουμε και μόνοι μας τα συναισθήματα που εντοπίζει το application (κάτι το οποίο οι σχεδιαστές του έχουν δηλώσει πως αποτελεί σκοπό τους), όλα καλά. Άλλωστε, όλα εξαρτώνται από το πώς βλέπουμε τα πράγματα γενικά, αλλά και την τεχνολογία ειδικότερα: όπως αναφέρει η McCarthy, «σε κάποιους θα φανεί τρομακτικό, σε άλλους ενδιαφέρον»… Αν ανήκεις στην πρώτη μερίδα ανθρώπων, που προτιμούν πιο «manual» καταστάσεις οι οποίες βάζουν το μυαλό μας -αντί για τις συσκευές μας- σε λειτουργία, μπορείς να διαβάσεις πώς να εντοπίζεις τους αρνητικούς ανθρώπους και πώς να διαχειρίζεσαι τη σχέση σου μαζί τους.

Info: Το application είναι συμβατό με iPhone, iPad, and iPod touch και μπορείς να το κατεβάσεις δωρεάν από εδώ.

Μπορείς να διαβάσεις το blogpost και στο queen.gr!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου