Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Κατάθλιψη και καλοκαίρι: μην το παίρνεις αψήφιστα, ζήτησε βοήθεια!

Η θερινή μορφή της εποχικής κατάθλιψης διαφέρει σε πολλά από το χειμωνιάτικο ξαδερφάκι της…

Για τις περισσότερες είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου: τα πάντα είναι πιο χαλαρά, η διάθεσή μας σημαντικά καλύτερη και, στην προοπτική των διακοπών, ακόμα και τις μεγαλύτερες προκλήσεις μοιάζει ευκολότερο να τις διαχειριστούμε. Κι όμως, για πολλές γυναίκες -και άντρες- το καλοκαίρι είναι η πιο δύσκολη εποχή του χρόνου. Η νευροψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια δρ Άννα Πολεμικού, εξηγεί ότι μολονότι η θερινή κατάθλιψη είναι σπανιότερη από τη χειμερινή, μπορεί να είναι εξίσου απειλητική για την ψυχική υγεία.

«Πιθανόν ήδη να γνωρίζεις την Εποχική Κατάθλιψη ή Κατάθλιψη με Εποχικό Σχήμα, ή Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (Seasonal Affective Disorder, SAD), η οποία χαρακτηρίζεται από καταθλιπτικά επεισόδια τα οποία εκδηλώνονται κατ΄ επανάληψη σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του έτους (τυπικά, το χειμώνα)».

«Η θερινή μορφή της εποχικής κατάθλιψης έχει διερευνηθεί πολύ λιγότερο από ότι το χειμωνιάτικο ξαδελφάκι της, με αποτέλεσμα συχνά να παραβλέπεται τόσο από τους ειδικούς όσο και από τους ίδιους τους πάσχοντες. Σπάνια γίνεται διαχωρισμός μεταξύ της θερινής και χειμερινής μορφής στη βιβλιογραφία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για την ίδια διαταραχή, με μοναδική διαφορά ότι εκδηλώνεται σε διαφορετική εποχή του χρόνου».

«Ωστόσο, πρόκειται για μια διακριτή μορφή της εποχικής κατάθλιψης. Τόσο η χειμερινή, όσο και η θερινή μορφή εποχικής κατάθλιψης σχετίζονται με θλίψη, άγχος και ευερεθιστότητα. Εκεί σταματούν οι ομοιότητες κι αρχίζουν οι διαφορές: η χειμερινή κατάθλιψη τυπικά σχετίζεται με υπερυπνία. Αντίθετα, όσοι πάσχουν από θερινή κατάθλιψη τείνουν να υποφέρουν από αϋπνίες. Η χειμερινή κατάθλιψη σχετίζεται με λιγούρα για υδατάνθρακες και αύξηση βάρους. Αντίθετα, η θερινή κατάθλιψη σχετίζεται με μείωση της όρεξης και απώλεια βάρους. Όσοι εκδηλώνουν χειμερινή μελαγχολία τείνουν να αποσύρονται από κοινωνικές συναναστροφές και παρουσιάζουν μειωμένο ενδιαφέρον για τυπικά ευχάριστες δραστηριότητες, ενώ εκείνοι που εκδηλώνουν θερινή μελαγχολία εμφανίζουν αυξημένες σεξουαλικές ορμές».



«Αν και η θερινή μορφή της εποχικής κατάθλιψης είναι σχετικά σπάνια, δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο που θα πρέπει να αγνοήσεις. Τυπικά εντείνεται όσο ξεδιπλώνεται το καλοκαίρι, μπορεί να υπάρξει επικίνδυνο, και δεν αποκλείεται -εάν παραμείνει αδιάγνωστο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα- να οδηγήσει σε απορρύθμιση και αυτοκτονικές τάσεις». 

«Εάν δυσκολεύεσαι να δραστηριοποιηθείς, να ασχοληθείς με δραστηριότητες που τυπικά απολαμβάνεις, εάν παρατηρείς αλλαγή στα μοτίβα ύπνου και όρεξης, εάν αισθάνεσαι απόγνωση ή καταφεύγεις σε μορφές "αυτοθεραπείας", όπως είναι οι ουσίες και το αλκοόλ ώστε να ανακουφιστείς και να χαλαρώσεις, απευθύνσου σε ειδικό». 

Διάβασε ακόμα: Κατάθλιψη ή μελαγχολία; Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις!


Μπορείς να διαβάσεις το blogpost και στο queen.gr!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου